Zgornja meja vsebnosti prostega žvepla v vinu je zakonsko določena. Če le to presežemo, vino ni primerno za uživanje ali promet, zato je ključnega pomena, da natančno sledimo količinam žvepla v naši kapljici skozi celoten postopek pridelave. Le tako bo vaše vino primerno dozorelo, razvilo sortno aromo in cvetico, ter vam in kar je še pomembneje, drugim ne bo povzročalo glavobola!


Količino prostega žvepla v moštih ali vinih iz grozdja in drugih vrst sadja najhitreje in najenostavneje izmerimo s pomočjo komercialnih reagentov, ki so v osnovi kombinacija Žveplove kisline, Kalijevega jodida, joda in škroba v različnih razmerjih, ki določajo kvaliteto reagenta in same meritve.


V nadaljevanju je predstavljen postopek določitve količine prostega žvepla s pomočjo reagenta za merjenje prostega SO2. 


enovin-epruveta


KAKO IZMERITI NIVO PROSTEGA ŽVEPLA V VINU ALI MOŠTU?


V kompletu se običajno nahaja epruveta z ustrezno skalo iz katere odčitamo nivo prostega žvepla v vzorcu, sam reagent ( kombinacija Žveplove kisline, Kalijevega jodida, joda in škroba ), ter pipeta za dodajanje reagenta v vzorec.


1. Pred začetkom merjenja plastenko v kateri je reagent dobro pretresite. Epruveto pred uporabo izplaknite z vinom, ki ga merite, nato jo napolnite z vzorcem vina do začetka skale ( označeno z 0 - ničlo ). Ob tem je najbolje držati merilno epruveto v višini oči in paziti, da se spodnji del meniska dotika skale. 


2. Sledi titracija z reagentom, katerega previdno po kapljicah dodajamo v merilno epruveto. Ob dodajanju reagenta epruveto zapremo s palcem, jo obrnemo na glavo, da premešamo vsebino in nadaljujemo z dodajanjem reagenta ter mešanjem, dokler ni celotna vsebina epruvete oz. vzorca obarvana vijolično-modro. Barva mora biti obstojna vsaj 10 sekund.


3. Odčitamo rezultat: Rezultat, ki nam pove kolikšna je količina proste žveplaste kisline v vzorcu v mg/L, odčitamo na črni skali epruvete ( rdeča običajno služi za določanje količine titracijskih kislin ). Po uporabi plastenko z reagentom dobro zapremo in jo hranimo v hladnem in suhem prostoru. 


Preberite tudi Kako izmeriti količino skupnega žvepla v vinu!


V našem podjetju vam je na voljo ENOVIN komplet v katerem najdete vse potrebno za hitro in enostavno določitev proste žveplaste kisline - TUKAJ!


REZULTATI:


V vinu se nahaja pribljižno 5-10 mg/L reduktonov ( predvsem askorbisnka kislina ), ki predstavlja 3-5 mg/L proste žveplaste kisline. Zato v praksi velja, da v vinu, ki ima po analizi manj kot 5 mg/L proste žveplaste kisline, le te v vinu sploh ni. Na to moramo biti še posebej pozorni pri sadnih vinih, saj nekatere vrste sadja vsebujejo veliko askorbinske kisline. 


Količina žveplanja je sicer odvisna od številnih dejavnikov, zato naj kot orientacija velja:



  • Bela vina potrebujejo od 20-32 mg/L proste žveplaste kisline.

  • Rdeča vina potrebujejo od 15-20 mg/L proste žveplaste kisline.


Količine prostega SO2 so v prvi vrsti odvisne od  tipa vina, starosti in zdravstvenega stanja.


OPOMBE: 


Temperatura vzorca ob meritvi naj bo 20 C.


Po uporabi je potrebno epruveto in pipeto splahniti z destilirano vodo, da se ne bi pojavile zasušene usedilne.


Meritve izvajamo ob izvoru rumene svetlobe.


Reagent naj bo nedosegljiv otrokom.


Prilagamo tudi tabelo NORMATIVOV za žveplanje 100 L vina z različnimi sredstvi.


enovin-reagent-tabela-za-žveplo