Registration

Prijavi se

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your compare list.

5

Product was successfully added to your wishlist.

5

Video

VIDEO: Kako izmeriti količino prostega žvepla v kletarstvu?

 / 0 Komentarjev
Postopen prikaz kako z reagenti izmerimo količino prostega žvepla v vinu, moštu, soku, žganju, medici...Preberi več
Enologija

3 koraki kako določiti količino kisline v kletarstvu

 / 0 Komentarjev

V kletarstvu se uporabljajo številne metode, ki nam pomagajo določiti optimalno zrelost grozdja ter posledično najugodnejšega dneva trgatve. Med le te prištevamo zrelost polifanolov, katero je najbolje preveriti kar z neposrednim okušanjem samega grozdja, vsebnost sladkorja, katero izmerimo z refraktometri, vrednost pH, katero bolj napredni pridelovalci merijo s pH metri in pH lističi, nenazadnje pa tudi z reagenti, ki nam pomagajo natančno določitev titracijskih kislin v dozorevajočih grozdih. 

 

Preberi več
Enologija

Kako izmeriti količino prostega žvepla v vinu?

 / 0 Komentarjev

Zgornja meja vsebnosti prostega žvepla v vinu je zakonsko določena. Če le to presežemo, vino ni primerno za uživanje ali promet, zato je ključnega pomena, da natančno sledimo količinam žvepla v naši kapljici skozi celoten postopek pridelave. Le tako bo vaše vino primerno dozorelo, razvilo sortno aromo in cvetico, ter vam in kar je še pomembneje, drugim ne bo povzročalo glavobola!

V nadaljevanju je predstavljen postopek določitve količine prostega žvepla s pomočjo reagenta za merjenje prostega SO2. 

 

 

Preberi več
Enologija

Pravilna priprava vinskih kvasovk pred fermentacijo (rehidracija)

 / 0 Komentarjev

Alkoholna fermentacija z inokulacijo mešanih starterskih kultur z ne-Saccharomyces kvasovkami je dokaj nezanesljiva in tvegana v smislu zaustavljenih AF in tvorbe negativnih aromatičnih spojin, ter zahteva za uspešno izvedbo precej znanja o mikrobioloških procesih med alkoholno fermentacijo. Ravno zato v praksi pogosteje uporabljamo inokulacijo mošta s tržnimi sevi kvasovk S. cerevisiae in S. bayanus z znanimi fermentacijskimi lastnostmi in kinetiko.

Preberi več
Enologija

Kako izmeriti skupno žveplo v vinu?

 / 0 Komentarjev

Žveplo je v vinu v prosti in vezani obliki. Po žveplanju je žveplo le nekaj časa prosto ( nevezano ), saj se večji del veže na druge kemične spojine in po določenem času je manj prostega kot vezanega žvepla. Skupno žveplo je vsota prostega in vezanega. Zgornja meja vsebnosti prostega in skupnega žvepla je zakonsko določena. Če le to presežemo, vino ni primerno za uživanje ali promet. Kako izmeriti količino skupne žveplaste kisline v kletarstvu? 

Preberi več

Items 11 to 15 of 15 total

Stran:
  1. 1
  2. 2